Tjäna pengar på musik

Att vara en framgångsrik artist innebär ofta att man tjänar mycket pengar. Detta är för att musik är en så pass stor del i samhället och används överallt hela tiden. Artisterna tjänar bland annat pengar på om folk lyssnar på deras låtar på Spotify, laddar ner låtar, konserter och på olika arbeten de gör på sidan av musiken. Forbes gjorde en lista på de artister som tjänade mest år 2016, dessa är:

Taylor Swift

Taylor Swift är kändisen som år 2016 tjänade mest av alla. Hon drog under året in hela 1.4 miljarder svenska kronor, vilket är betydligt mer än alla andra. Nyckeln bakom den enorma summan pengar hon tjänade uppges vara hennes världsturné ”1989”. Denna turné drog sammanlagt in över två miljarder kronor, men hon själv fick självklart inte alla pengar. Hon gjorde under året även ett antal reklamarbeten där hon tjänade pengar. Några av dessa reklamarbeten var med Coca Cola, Apple och Keds.

One Direction

Pojkbandet One Direction var de som under 2016 hamnade tvåa bland de artister som tjänade mest i världen. De drog tillsammans in hela 936 miljarder kronor. De är idag inte längre ett band utan splittrades under året 2016. De bestod från början av Harry Styles, Niall Horan, Louis Tomlinson och Zayn Malik. De bildade gruppen år 2010 efter att de alla fem deltagit i tv-serien The X Factor. Därefter signerade de ett skivkontrakt med SYCO Music och släppte sin första singel den 11 september 2011. Efter 4 år gick bandet ut med att de skulle ta ett års paus och komma tillbaka igen i början av 2016. Detta blev inte riktigt fallet då Zayn Malik bestämde sig för att lämna bandet under 2015 och satsa på en solo-karriär. Detta var något som gjorde One Direction lite ostadigt och tillslut splittrades de under 2016. Alla fem har idag framgångsrika solokarriärer inom musik.

Adele

Adele hamnar på en tredjeplats på listan med sina 685 miljoner svenska kronor under 2016. Hon föddes den 5 maj 1988 i London och är en mycket omtyckt och belönad soul- och jazzsångerska. Hon blev år 2007 den första att vinna Kritikernas val på BRIT Awards och har vunnit Grammys hela åtta gånger. Hon hamnade även på en första plats på BBC:s lista över 2008 års talanger. Hon släppte sin första skiva den 22 oktober år 2007 och fortsätter än idag att släppa låtar. Adele är en artist som uppskattas av folk i alla åldrar. På hennes konserter kan man hitta allt från barn till pensionärer, då hennes musik inte riktar in sig på någon speciell målgrupp.

Madonna

Madonna har haft en lång och framgångsrik karriär som startade år 1979 och fortsätter än idag. År 2016 tjänade hon hela 651 miljoner kronor, vilket gör att hon hamnar på en fjärde plats på listan av de som tjänade mest år 2016. Hon släppte sitt debutalbum år 1983. Innan hon började med musik hade hon en karriär inom dans och det var på grund av den hon en gång flyttade till New York.